Transylvania International Film Festival 2011, Cluj-Nappoca

În inima Transilvaniei, ținutul lui Dracula, se află orașul Cluj-Napoca gazdă a Festivalului Internațional de Film Transilvania, cunoscut și sub numele de TIFF. Festivalul este adesea confundat cu festivalul de la Toronto, deoarece au același acronim. Dar dacă te referi doar la Europa, atunci nu există nicio greșeală la mijloc.

Festivalul a ajuns la a 10-a aniversare, prima editie a TIFF a avut loc in anul 2002 in orasul Cluj-Napoca. Pe măsură ce festivalul a devenit mai popular, a călătorit prin mai multe orașe din România, dar principala gazdă a festivalului rămâne orașul Cluj-Napoca. Anul acesta filmele participante vor juca si la Sibiu si Bucuresti (capitala Romaniei).

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)

În cei 9 ani de istorie a festivalului, o mulțime de nume mari din industria cinematografică au participat ca quest-uri, juriu sau la concurs, printre care putem numi: Franco Nero, Julie Delpy, Wim Wenders, Michael Radford, Annie Girardot, Udo. Kier, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve și Claudia Cardinale.

Ediția din 2007 a TIFF, a fost prima care a fost prezentată simultan în orașele Cluj-Napoca și Sibiu. În acel an, Sibiul a fost declarată Capitală Culturală a Europei.

Ediția de anul trecut a festivalului a prezentat un record de 240 de filme și peste 55.000 de participanți, culminând cu proiecții de filme în piața centrală din Cluj-Napoca.

Ediția din acest an este programată în perioada 3-12 iunie la Cluj-Napoca și promite o luptă spectaculoasă pentru trofeul Transilvaniei, cel mai dorit premiu al competiției. Vor fi 12 filme care se luptă pentru acest premiu, filme din diverse țări precum: Suedia, Germania, Danemarca, Islanda, Argentina, Belgia, Uruguay, Israel, Rusia și India. După Cluj-Napoca, festivalul se va muta la Sibiu în perioada 15-19 iunie, rulând aceleași filme, dar acum cu câștigătorii deja cunoscuți, ajutând într-un fel iubitorii de cinema să aleagă ce vor să vadă.

Festivalul Internațional de Film Transilvania are pe masă un total de 20 de premii pentru ediția 2011, dintre care amintim: Trofeul Transilvania, Cel mai bun actor, Premiul special al juriului, Let’s Go Digital, Zilele României. Va fi o sarcină grea pentru juriu să aleagă câștigătorii, deoarece calitatea filmelor este din ce în ce mai mare în fiecare an.

Din cauza popularității tot mai mari a festivalului, tot mai multe filme autohtone își fac debutul la TIFF pentru a beneficia de publicitatea și notorietatea care s-a ridicat de-a lungul anilor.

Abia aștept ediția de anul acesta!

Daca nu ai vizitat inca Transilvania, atunci trebuie sa o faci imediat, o zona frumoasa, plina de istorie, cultura si legende si nu uita de principalul oras: Cluj-Napoca. Poti gasi cazare la pret in oras la conditii excelente, doar cauta cazare Cluj, sunt o multime de apartamente frumoase de inchiriat in oras.